1995: Fundació Caixa Manresa (Presentació)

Tornar a les Crítiques

 

Bon vespre i molt benvinguts!

En el panorama artístic manresà  l’obra de Lluís Sanz destaca per la seva personalitat innegable.

És una obra que suavitza, a més, la confrontació entre aquells per a qui la temàtica d’una obra és un aspecte irrenunciable i aquells altres que es complauen en el fet pictòric en si mateix.

Ambdues visions de la pintura, que al nostre entendre no haurien d’haver-se ignorat i negat l’una a l’altra,solen ser, lamentablement, difícilment conciliables.

Lluís Sanz aporta a aquesta discussió la seva pròpia llum. Ens diu: “Jo ataco el llenç en un punt concret. És l’espurna  –l’anècdota si voleu- que desvetlla aquell que serà l’autèntic fet de creació. Perquè a partir d’aquí el llenç pren vida pròpia. El quadre ja no és només una finestra oberta al paisatge. Ens mena pels seus propis camins. Esdevé un fet essencialment pictòric en què la llum és la llum de la pintura, tal com Pilar Parcerises en el text de presentació de l’exposició, i citant Cézanne, també subratlla.

Aquest concepte de pintura, amés d’arrelar Lluís Sanz en la tradició pictòrica més propera li confereix un indubtable valor de modernitat.

Però per a Lluís Sanz la pintura és, a més, una necessitat. Una necessitat que sobreviu a l’adversitat i que, en relació directa amb el que acabem de dir, ens reafirma en la convicció que es pinta no pas amb la mà i el pinzell, sinó amb el cap i el sentiment.

No cal dir que la Fundació Caixa Manresa es complau en haver pogut presentar de nou l’obra de Lluís Sanz a Manresa, en una mostra en què conviuen obre més antigues amb la producció més recent.

Lluís, vulgues considerar si us plau aquesta exposició només com una exposició més de la teva llarga trajectòria; pren el nostre encoratjament només com l’encoratjament que acompanya la cristal·lització de cada nou projecte;  segueix-nos portant –si us plau- als ciutadans del Pla de Bages el mar i d’altres paisatges i que aquestes referències que fan més pròxima la teva obra segueixin combinant-se sàviament i indestriable amb una irrenunciable exploració i explotació de llenguatge pictòric.

El brindis a què la Fundació Caixa de Manresa us convida és una brindis  per a què l’obra de Lluís Sanz en segueixi arribant i es segueixi imposant, doncs, poderosament, plena de vida i de sensualitat pictòrica.

Endavant i moltes gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s